Plaatsen met een bewogen geschiedenis


Reizen, nieuwe plaatsen bezoeken en ander culturen ontdekken is iets moois. Maar soms is het ook het ontdekken van een minder mooie geschiedenis, die tot op de dag van vandaag diepe sporen achterlaat. Vandaag een vijftal plaatsen die ik bezocht met zo'n bewogen geschiedenis.


1. Dwaze Moeders in Buenos Aires

Voor het Presidentieel paleis van Argentinië ligt het Plaza de Mayo. Op dit plein kwamen jarenlang de zogenaamde 'Dwaze Moeders' bijeen om te protesteren voor opheldering over het lot van hun geliefden, die verdwenen tijdens de militaire junta van 1976 tot 1983. Wellicht 30.000 mannen zijn toen onder verdachte omstandigheden verdwenen. Op de plek waar de vrouwen wekelijks stilzwijgend demonstreerden zijn de kenmerkende hoofddoekjes geschilderd ter herinnering aan hun protesten.


2. Berlijn

Berlijn werd bijna 30 jaar lang verdeeld in een Oostelijk (Communistisch) en Westelijk gedeelte door een kilometers lange muur.  De burgers van de DDR werden bovendien door de geheime politie (Stasi) in de gaten gehouden. Op vele plaatsen in Berlijn, dat in 1989 herenigd werd, word je hieraan herinnerd. Delen van de muur staan er nog en op andere plaatsen is aangegeven waar de muur lag. Een bezoek aan het DDR museum geeft je een goed beeld van hoe men leefde en aan de vele slacht- offers die vielen tijdens hun vlucht naar het Westen. Bekend is natuurlijk ook het 'Checkpoint Charlie'. Vroeger een van de weinige doorgangen tussen Oost- en West. Tegenwoordig is Berlijn herenigd en bij de Brandenburger Tor, die vroeger in het niemandsland stond, is het nu een drukte van belang.

Checkpoint Charlie

Naast de na-oorlogse geschiede- nis is er ook veel aandacht voor de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog, met name de Joden vervolging. Het Holocaust monu- ment en het Joods Museum zijn plaatsen om stil van te worden.

Holocaust Monument
Joods Museum


3. Cu chi tunnels Vietnam

Even buiten Ho Chi Minh stad (Saigon) in Vietnam bevinden zich de Cu Chi tunnels. In deze nauwe tunnels verscholen zich de Vietcong rebellen en wisten zo het Amerikaanse leger geduchte tegen- stand te bieden. De tunnels zijn nu te bezoeken en zo krijg je een idee hoe het toen geweest is. In de stad bevindt zich verder het War remnants museum. Hier wordt met name de Amerikaanse betrokkenheid aan de Vietnam oorlog behandeld. Naast militair materieel, vind je er veel foto's en informatie over de gevolgen van de oorlog.

Booby trap


4. Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki

Op 6 augustus 1945 werd boven Hiroshima de eerste atoombom afgegooid. De gevolgen waren rampzalig. De gehele stad werd verwoest en zo'n 250.000 mensen lieten het leven. Vanwege stralingsgevolgen overleden later nog eens honderdduizenden. Het A-bomb gebouw, dat nog enigszins bleef staan herinnerd aan deze gebeurtenis. Er tegenover ligt het Vredespark met vele monumenten en het Peace memorial museum. Drie dagen later werd met een tweede atoombom op Nagasaki een einde gemaakt aan de tweede wereldoorlog. Daar vielen bijelkaar ruim 150.000 slachtoffers. Ook in Nagasaki herinneren een Museum, een park en talloze monumenten aan deze dieptepunten in de geschiedenis.

Peace Memorial Museum Hiroshima
Remembrance Hall Nagasaki


5. Killing Fields en Tuol Sleng gevangenis Cambodja

Tijdens het bewind van Pol Pot in Cambodja, tussen 1975 en 1979 kwamen naar schatting tussen de 2 en 4 miljoen Cambodjanen om het leven. Hij wilde een Agrarisch Communisme invoeren. Zijn tegenstanders werden massaal gemarteld en geëxecuteerd. Daarnaast overleden velen door dwang arbeid en ondervoeding.

 

In de Tuol sleng gevangenis in Phnom Penh, een voormalige school, kwamen velen om het leven. Er is nu een museum gevestigd. Even buiten de stad liggen de zogenaamde Killing Fields. Dit zijn Massagraven waar de slachtoffers van het regime liggen begraven. Beide plaatsen zijn zeer indrukwekkend. Een geschiedenis die niet vergeten mag worden en waar lessen uit getrokken moeten worden!Reactie schrijven

Commentaren: 0

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like