Nieuw Zeeland

2019Nieuw Zeeland, of Aotearoa in het Maori, het is een eindje vliegen maar het is dan ook zeer de moeite waard. In oktober maakten we een reis van ruim drie weken over het Noorder- en Zuidereiland, waarbij mooie landschappen afgewisseld werden door interessante steden en plaatsen.

 

Het Noordereiland is meer vulkanisch van aard, hier vind je dan ook veel kraters van oude vulkanen en ook thermische activiteiten als geisers en meren met de prachtigste kleuren.

 

Op het Zuidereiland kom je meer echte bergen tegen en gletsjers, samen met prachtige kusten en fjorden. Hieronder een aantal van de hoogtepunten in foto's samengevat.Video:Het Noordereiland


Het Noordereiland is het meest vulkanische gedeelte van Nieuw Zeeland. Daarnaast vind je hier ook veel getuigen van de Maori cultuur. Tijdens ons bezoek was het soms nogal onstuimig weer. Het boottochtje door de Bay of Islands was toch anders met windkracht 5....  Ook kwamen we een wegafzetting tegen vanwege overstromingen, waardoor we bijna niet bij ons hotel konden komen.  Toch overheerste de schoonheid van het landschap terwijl we mooie tochten maakten over het Noordereiland.


Auckland

Auckland, the city of sails, is de grootste stad van Nieuw Zeeland. Blikvanger is de 328 meter hoge Sky Tower, waar je, mocht je dat willen, vanaf kan springen, dan wel een wandeling buitenom kan maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon van het uitzicht te genieten. In het Auckland Domain liggen o.a. het Auckland Museum en de wintergardens. Queens street in het centrum kent vele historische gebouwen, evenals de wijk Parnell even buiten het centrum.


Rotorua

Rotorua ligt midden in het vulkanische gebied van het Noordereiland. Om daar een goed beeld van te krijgen bezochten we het park Te Puia, met onder andere de Pohutu geyser en Wai o Tapu, een park met diverse meren met prachtige kleuren.     's Avonds kregen we bij de Maori's van het Mitai Maori  village een indruk van de levenswijze van deze bevolkingsgroep.


Wellington

Wellington is de hoofdstad van Nieuw Zeeland. In de heuvels rondom het centrum vind je nog vele Victoriaanse huizen. Langs de baai ligt onder andere het Nationaal museum Te Papa Tongarewa, met veel exposities over de Maori's en NZ-kunst. We brachten ook een bezoek aan het Parlement en kregen een rondleiding door het historische en nieuwe (the Beehive) gedeelte van het Parlementsgebouw. Met de cable car gingen we de heuvel op om een wandeling te maken in de botanische tuinen.


Het Zuidereiland


Vanuit Wellington vertrekt de boot naar het Zuidereiland. Via het prachtige Marlborough Sounds kom je aan in Nelson.Hieronder enkele hoogtepunten van het Zuidereiland, waaronder de Pancake rocks, de Haastpass en de Moeraki Boulders. Deze grote ronde 'keien' liggen op het strand langs de oostkust van het eiland.


Abel Tasman National Park

In het Noordwesten van het Zuidereiland ligt het Abel Tasman National Park. Met een boot maakten we vanuit Kaiteriteri langs de kust. Onderweg werden we afgezet en konden we een wandeling maken door het park, met prachtige uitzichten. 


Franz-Jozef en Fox Glacier

In het Westland National Park liggen onder meer de gletsjers van Franz-Jozef en Fox. Vanuit Franz-Jozef Glacier kun je een wandeltocht maken tot onder aan de gletsjer. Daarnaast vertrekken er daar ook helikopters voor een vlucht over beide gletsjers en de omgeving. Dit is absoluut een aanrader. Ze landen ook op de gletsjer en dat is echt supermooi.

In de omgeving ligt ook Lake Matheson. Bij rustig weer weerspiegeld het meer de bergen in de omgeving. Dat geluk hadden wij niet, maar een wandeling om het meer is ook zeker de moeite waard. 


Queenstown en Milford Sound

Queenstown is prachtig gelegen aan het lake Wakatipu. In de omgeving ligt de bakermat van het bungy jumpen. Daarnaast kun je allerlei activiteiten ondernemen zoals een tochtje met de shotover jet. Of je maakt gewoon een rustig boottochtje over het meer natuurlijk....  Het stadje zelf is ook erg gezellig en als je met de Skyline gondola naar boven gaat, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

 

De Milford Sound is te bereiken via een mooie tocht door het Fiordland National Park en over de Milford Road. Dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden, bij slecht weer wordt de weg soms afgesloten. Wij hadden geluk en konden de Milford Sound wel bereiken en ondanks (of dankzij ?) het mindere weer was het een mooie boottocht. 


Dunedin

De stad Dunedin werd gesticht door de Schotten, die voor het 'gemak' het stratenplan van exact Edinburgh kopieerden . De parel van Dunedin is waarschijnlijk toch wel het prachtige stationsgebouw. Ook de gebouwen van de universiteit zijn prachtig. Elders in de stad ligt Baldwin street, de steilste straat ter wereld met een stijgingspercentage van wel 35%. Op het tegenover de stad gelegen Otago peninsula vind je een Albatros broedgebied en ook de zeldzame geeloog pinguins.


Christchurch

Op 22 februari 2011 werd Christchurch getroffen door een zeer zware aardbeving. Als je nu door de stad loopt wordt je ieder moment herinnerd aan deze ramp. De stad is nog altijd bezig zich te herstellen. Ruïnes van gebouwen die nog hersteld moeten worden, worden afgewisseld met nieuwbouw en lege plekken waar gebouwen stonden die niet meer te herstellen waren. De eeuwenoude kathedraal moet nog altijd herbouwd worden, elders staat de Cardboard Cathedral als tijdelijke plek van samenkomst. Op twee plaatsen worden de 185 slachtoffers herdacht; een lange muur met de namen van de slachtoffers langs de rivier en elders een 'tijdelijk' monument van 185 witte stoelen.  Absoluut leuk om te doen is een ritje met de historische tram, die door de stad rijdt langs de diverse bezienswaardigheden.


Tranzalpine express

Vanuit Christchurch vertrekt de panoramische Tranzalpine express. Deze treinreis vertrekt 's ochtends naar Greymouth en rijdt 's middags weer terug. Het traject gaat dwars door de Nieuw Zeelandse alpen en zodoende kun je onderweg genieten van prachtige uitzichten. Helaas was het laatste gedeelte van het traject afgesloten vanwege  herstelwerkzaamheden. Daardoor stopte de trein op het hoogste punt van de reis, het op 740 meter hoogte gelegen Arthur's Pass. Vandaar werden we met een bus van en naar Greymouth vervoerd.

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like