Cuba

2016VideoHavana

Habana Vieja of Oud Havana is het centrum van Havana. De stad werd in 1519 door de Spanjaarden gesticht aan de natuurlijke baai van Havana. In dit gedeelte liggen onder andere het parlement (Het Capitool, naar Amerikaans voorbeeld), de Kathedraal van San Cristobal, het Paleis van de Revolutie en vele mooie pleinen. Al slenterend door de vele smalle straatjes zie je dat Havana ooit een zeer welvarende stad is geweest. Tegenwoordig liggen veel gebouwen er minder florissant bij. Er wordt gerestaureerd, maar er is nog veel te doen.

Ook buiten Oud-Havana is er veel te zien. Zo is er de wijk Vedado, waar in het begin van de 20e eeuw veel rijke Cubanen en Amerikanen huizen lieten bouwen, het Plein van de Revolutie, met daarom heen een aantal ministeries en de 7 km lange boulevard Malecon. Aan de overzijde van de baai ligt het fort La Cabaña dat de baai 'bewaakt'. 

 

Een andere belevenis is om met oude Amerikaanse auto's een rondrit te maken door de stad. Even buiten de stad ligt het kunstenaarsdorpje Jaimanitas, bekend door Fusterlandia een bonte verzameling bouwsels die bekleed zijn met keramische mozaiken.

De schrijver Ernest Hemmingway verbleef graag in Cuba. In zijn huis Finca Vigia kon hij in alle rust zijn boeken schrijven, waaronder het beroemde 'The old man and the sea'. 

 

Het vissersplaatsjes Cojimar stond model voor het boek. Hier bevind zich ook een borstbeeld van de schrijver. In dit plaatsje werden we getrakteerd op een optreden van 2 straatmuzikanten, bekijk de video hiernaast:

 


Trinindad

Trinidad is een koloniaal stadje aan de zuidkant van Cuba. Omdat het nog grotendeels authentiek is, is het opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Slenterend over de met keien bedekte straatjes loop je langs de mooi gekleurde huisjes. Kijk niet gek op als je iemand tegenkomt die met een vogelkooi in de hand een straatje om loopt. Je vogel uitlaten is hier heel gewoon! Vanaf de toren van het voormalige klooster heb je een mooi uitzicht over het Plaza Major, de straatjes van Trinidad en de wijde omgeving. 's Avonds vinden er optredens plaats, met Salsamuziek en andere stijlen, op het plein en diverse andere plaatsen in de stad zoals in het Casa de la Trova.

Viñales en omgeving

De Valle de Viñales is een vruchtbaar dal in het westen van Cuba. Hier wordt veel tabak verbouwd, waarvan vervolgens de beroemde Cubaanse sigaren worden gemaakt. Je kunt dit met eigen ogen bekijken in een van de vele sigarenfabrieken. Ook rum, gemaakt van suikerriet, is een bekend product uit Cuba. Ook deze fabriekjes zijn te bezichtigen. Viñales zelf is een klein levendig plaatsje. In de nabijgelegen Cueva del Indio kun je een boottocht maken door de druipsteengrotten. Verderop in Soroa is de orchideeëntuin een bezoek waard, waarna je een frisse duik kunt nemen in de nabijgelegen waterval. 

Las Terrassas en Bella Vista koffieplantage

Het ecoreservaat Las Terrazas is in 1971 aangelegd in het kader van herbebossing. Tegenwoordig kun je er genieten van de prachtige omgeving. Men is grotendeels afhankelijk van het toerisme. Je kunt er allerlei activiteiten beoefenen, zoals canopying. Ook zijn er kunstenaars, zoals Ariel die van oud papier weer nieuw papier schept en die vervolgens beschilderd. In de vlakbij gelegen gerestaureerde koffieplantage Buena Vista krijg je een beeld van hoe men vroeger te werk ging op deze plantages.

Santa Clara

Santa Clara is een stad die in alles de sfeer ademt van hun grote held Che Guevarra, die samen met Fidel Castro de revolutie ontketende. Niet in de laatste plaats omdat hij hier zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Onder een gigantisch monument ligt het mausoleum, waar hij samen met een aantal kameraden is 'begraven'. Elders in de stad staat de gepantserde trein die hij met zijn mannen in 1958 liet ontsporen. Dit is nu een monument, als begin van de revolutie.

Sancti Spiritus en Hacienda Iznaga

Op weg van Trinidad naar Sancti Spiritus kom je door de met suikerrietplantages gevulde Valle de San Luis. Hier ligt ook de Hacienda Iznaga, met een 7 verdiepingen hoge toren, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Aan de voet van de toren worden kanten kleden verkocht, die typisch zijn voor deze omgeving. Sancti Spiritus is een gemoedelijk plaatsje met veel smalle straatjes en oude gebouwen. Over de Yayabo rivier ligt een oude uit 1825 daterende stenen brug.

Varkensbaai en NP Cienaga de Zapata

Op weg naar het Nationaal park Cienaga de Zapata kwamen we langs de Varkensbaai. Bij de suikerrietfabriek Central Australia had Castro zijn hoofdkwartier tijdens de Cuba crisis. Hier is ook een museum met o.a. overblijfselen van Amerikaanse vliegtuigen. In het nationale park bezochten we een krokodillenfarm en maakten met een snelle boot een tochtje over de Laguna de Tesoro. Op een eilandje krijg je een beeld van hoe de oorspronkelijke woonden en leefden.

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like