Rome en Vaticaanstad

2011Rome is een grote archeologische schatkist. Er zijn restanten van het Romeinse Rijk, maar ook van latere tijden zijn zeer veel monumenten te bezichtigen. Hieronder een kleine samenvatting.

Colosseum

Het bijna 2.000 jaar oude Closseum is het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Duidelijk is te zien hoe het er in vroeger tijden uit gezien heeft. In het Colosseum vonden gladiatorengevechten plaats, waaraan mensen en dieren (vaak tot de dood erop volgde) mee deden. Duidelijk zijn ook de catacomben zichtbaar waar de deelnemers voor de wedstrijden opgesloten zaten.

Forum Romanum en Palatijn

Het Forum Romanum bevat de resten van het centrum van het oude Rome. Dit was het politieke, religieuze, juridische en commerciële centrum van het Romeinse Rijk. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Het naastgelegen Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome en een plek waar in vroeger tijden de keizers hun paleizen hadden.

Pantheon

Het Pantheon is een tempel, die tussen 118 en 125 na Chr. werd herbouwd op de plek waar eerder een tempel had gestaan, die verwoest werd door een grote brand. De ronde koepel is de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. In het midden zit een gat, wat ervoor zorgt dat het dus kan inregenen. Voor de ronde ruimte is een portaal met zuilen. De tempel is in later eeuwen gewijd als Rooms Katholieke kerk.

Spaanse Trappen en Trevi fontein

De zogenaamde Spaanse Trappen verbinden het plein waar destijds de Spaanse ambasade zich bevond met de kerk Trinitá dei Monti. De trappen worden vaak bevolkt door grote groepen toeristen. Rechts ervan bevind zich het sterfhuis van de Engelse dichter John Keats. De Trevi fontein is ontworpen door de kunstenaar Bernini in opdracht van de paus Clemens XII. Volgens de legende zal je ooit weer terugkeren naar Rome als je met je rechterhand over je linkerschouder een muntje in de fontein gooit.

Wat is er verder nog te zien ? Heel veel kerken en overblijfselen van het Romeinse Rijk. Daarnaast zijn het monument van Victor Emanuel II, ook wel oneerbiedig de Bruidstaart genoemd, waarin een museum over de Italiaanse eenwording is gevestigd en de Engelenburcht (Castel Sant'Angelo) het bezoeken waard.


Vaticaanstad

Vaticaanstad is een apart 'land' en daarmee de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het wordt omsloten door de stad Rome. In Vaticaanstad is de hoofdzetel van de Rooms Katholieke Kerk. Van hieruit wordt de Kerk aangestuurd. Bekende gebouwen zijn onder meer de St. Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea.

St. Pietersbasiliek

De St. Pietersbasiliek ligt aan het St. Pietersplein, waar de Paus regelmatig een mis opdraagt. Tot 1989 was dit de grootste kerk ter wereld (nu staat de grootste in Ivoorkust). De weldadig bewerkte kerk is in de 16e en 17e eeuw gebouwd en opgedragen aan de apostel Petrus. Onder het hoofdaltaar ligt de tombe met de relieken van Petrus. In de crypte onder de kerk liggen de praalgraven van de overleden Pausen. De koepel is te beklimmen en geeft een prachtig uitzicht over het Vaticaan en Rome.

Vaticaanse Musea

I Musei Vaticani is een verzameling van musea, waarin de kunstschatten van het Vaticaan ten toon worden gesteld. Deze enorme collectie is een toeristische trekpleister en wordt zeer druk bezocht. Naast de grote collecties van beeldhouwwerken, landkaarten en schilderijen, is het gebouw zelf ook rijkelijk gedecoreerd. De bekendste zaal is ongetwijfeld de Sixtijnse Kapel, die o.a. door Michelangelo beschilderd is.

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like