IJsland

2023In November 2023 bezocht ik IJsland met NRV reizen . In minder dan een week verkenden we het zuiden van IJsland. Van de hoofdstad Reykjavik via de bezienswaardigheden in de Golden Cirle naar het Vatnajökull Nationaal Park. Ook hadden we het geluk dat we het Noorderlicht konden zien. Kijk snel verder en geniet van de mooie plaatjes.

 


Reykjavik

De hoofdstad Reykjavik telt zo'n 125.000 inwoners en daarmee woont een derde van de inwoners van IJsland in de hoofdstad. In de gemoedelijke stad vind je het opvallende Harpa congres- en concertgebouw. Een fraai stukje architectuur. Boven alles uit steekt de toren van de Hallgrímskirkja. Het front van de kerk doet denken aan de basaltrotsen die je elders in IJsland kunt vinden. Het interieur is strak en eenvoudig. Een ander historisch gebouw is het Höfði huis. Hier kwamen de presidenten Reagan en Gorbatsjov samen om te praten over het einde van de Koude Oorlog.


The Golden Circle en meer.

De meest bekende bezienswaardigheden in Zuid IJsland worden samen ook wel de Golden Circle genoemd. Je kunt deze ook met een dagexcursie vanuit Reykjavik bezoeken. Naast Þingvellir, waar het eerste parlement ter wereld samen kwam en een kloof is tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen, bezoek je ook de Stokkur en Geysir in dit geothermische gebied. De Stokkur geiser spuit elke 10 minuten enkele tientallen meters omhoog. Tot slot is er de Gullfoss waterval, die met grof geweld naar beneden valt.

 

Als je verder naar het Oosten rijdt liggen daar de Seljalandsfoss-waterval, waar je achterlangs kunt wandelen en de Skógafoss-waterval. De laatstgenoemde is 60 meter hoog. Beide watervallen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.


Vik, Fjaðrárgljúfur kloof en het noorderlicht

In de buurt van Vik ligt het zwarte Reynisfjara strand, met de Reynisdrangar-pilaren. Deze rotsen bestaan uit basalt kolommen. Een eindje verderop ligt de Fjaðrárgljúfur Canyon. Hier kun je een mooie wandeling maken met uitzicht op de kloof. Deze is beroemd geworden doordat Justin Bieber hier een videoclip opgenomen heeft. Onze avond kon niet meer stuk door de heldere hemel, waardoor we konden genieten van het Noorderlicht.


Vatnajökull Nationaal Park

Vatnajökull is de naam van het grootste Nationale Park van IJsland en van de grootste gletsjer van Europa. Wij brachten eerst een bezoek aan de Skaftafellsjökull-gletsjer. Hier wandelden we tot de voet van de gletsjer. In de aangrenzende lagune lagen grote stukken ijs. Via het turfkerkje in Huf reden we naar Diamond Beach, waar grote stukken ijs van de gletsjer op het strand zijn aangespoeld. Tot slot bezochten we ook de Jökulsárlón-gletsjerlagune, dat echt vol lag met ijs van de gletsjer.


En meer prachtige landschappen

Tot slot nog enkele mooie plaatjes van IJsland.

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like