Toscane

2013Naast de Toscaanse bezienswaardigheden die je elders op de site vindt, zoals Florence en Pisa, is er nog veel meer te zien in deze Italiaanse provicie. Hieronder vind je een paar hoogtepunten:


Florence

Florence (Firenze) is de hoofdstad van Toscane, waarin veel culturele bezienswaardigheden zijn te zien uit de renaissance. Er is erg veel te zien op het gebied van architectuur, beeldhouw- en schilderkunst. Bekende gebouwen zijn de Duomo en de Ponte en Palazzo Vecchio.


Om de Dom (Basilica di Santa Maria del Fiore) in het centrum van de stad, kun je letterlijk en figuurlijk niet heen. Deze is gebouwd tussen 1296 en 1472 en voorzien van een gigantische koepel van 91 meter hoog. Naast de kerk staat de klokkentoren (Campanile) uit de 14e eeuw, die 85 meter hoog is. Beiden zijn te beklimmen. Op het plein voor de Dom staat de doopkapel (Baptisterium), bekend om zijn bronzen deuren met Bijbelse voorstellingen en het prachtige mozaïek aan de binnenzijde van de koepel. 


Voor het Palazzo Vecchio staat het beroemde beeld 'David' van Michelangelo. De Ponte Vecchio is een brug over de rivier de Arno. Op deze brug zijn voornamelijk juwelierswinkels gevestigd. Het brengt je naar de overzijde van de rivier, waar je vanaf het Piazzale Michelangelo een prachtig uitzicht hebt over het oude centrum van Florence.

Pisa

Pisa is vooral bekend van de op het Piazza dei Miracoli gelegen 'scheve toren'. Naast de toren staan de Duomo Santa Maria, het Baptisterium en de Camposanto.


De Dom en toren van Pisa

De Toren van Pisa is een vrijstaande klokkentoren bij de Dom. Al tijdens de bouw in de 12e eeuw begon de toren te hellen. Daarnaast is de toren ook krom. In 1990 werd de toren gesloten, het was te onveilig geworden omdat de toren steeds verder uit het lood kwam te staan. Na een intensieve restauratie is de toren weer stabiel en te beklimmen. Hij staat nog altijd 10 graden uit het lood. De naastgelegen kruisvormige Dom is gebouwd met veel marmer en heeft bronzen deuren. Het plafond is verguld en in de koepel zijn fresco's zichtbaar. De preekstoel is uit wit marmer gebeeldhouwd door de kunstenaar Giovanni Pisano.

Baptisterium en Camposanto

Het Baptisterium is de aparte Doopkapel van de Dom. Deze grootste Doopkapel van Italië is gewijd aan Johannes de Doper en heeft een buiten- gewoon goede akoestiek. Het Camposanto is een ommuurde begraafplaats uit 1464. Op de muren zijn fresco's te vinden, die tijdens WOII zwaar beschadigd werden.

Siena

Siena is een fraaie middeleeuwse stad in Toscane. Kleiner dan het bekende Florence, maar (misschien juist daardoor) veel gemoedelijker. Het centrum wordt gevormd door de Kathedraal, die eigenlijk veel groter had moeten worden, en het Piazza del Campo. Aan dit ovale plein ligt onder andere het Palazzo Pubblico, gebouwd omstreeks 1300. De Kathedraal heeft veel bezienswaardigheden, zoals de marmeren vloer met Bijbelse taferelen en het Baptisterum, de doopkapel die zich onder de kerk bevindt. Ook de overvloedig bewerkte bibliotheek Libreria Piccolomini is het bekijken meer dan waard.


Lucca

Het ommuurde stadje Lucca, in de omgeving van Pisa, bestaat uit een wirwar van smalle straatjes. Naast enkele kerken is vooral ook het gezellige Piazza dell'Anfiteatro het bezoeken waard. Dit ovale plein was vroeger een Romeins amphitheater, nu zijn er restaurantjes en cafés gevestigd. Op de muur zijn fiets- en wandelpaden aangelegd. Daarnaast is het geboortehuis van de componist Puccini te bezoeken.


San Gimignano

San Gimignano is een middeleeuws stadje en staat vooral bekend om de 14 torens, die rijke inwoners er tussen de 12e en 14e eeuw lieten bouwen. Ooit stonden er 72 van die torens. Hoe hoger die torens waren, hoe meer aanzien men genoot. San Gimignano wordt ook wel het Manhattan van de Middeleeuwen genoemd. Het prachtig bewaarde middeleeuwse centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en terecht!


Montecatini Terme

In Montecatini Terme kun je een bezoek brengen aan enkele Kuuroorden met Thermaal waterbaden. Door de aanwezigheid van deze baden is Montecatini uitgegroeid tot een toeristisch centrum. Boven de stad ligt Montecatini Alto, dat bereikbaar is via een Funiculair, een kabeltreintje. Hier kun je rustig door de smalle straatjes slenteren, tussen de oude gebouwen en genieten van het uitzicht over de stad beneden.


Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like