Boedapest

2015Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en ligt aan de rivier de Donau. De rivier deelt de stad in twee (voorheen zelfstandige) delen Boeda en Pest. Wie de stad wil verkennen kan dat prima met het openbaar vervoer doen. Vier metrolijnen lopen er door de stad, vele trammetjes (waarvan bijvoorbeeld lijn 2 mooi langs de Donau gaat) en vele bussen zorgen ervoor dat je snel op de plaats van bestemming bent.


Buda - burcht

De Burchtheuvel van Boeda bestaat eigenlijk uit twee gedeelten. Aan de ene zijde ligt het Burchtpaleis en aan de andere zijde de Burchtwijk en de Matthiaskerk en het Vissersbastion. Tussen deze twee gedeelten bevindt zich het Tandradbaantje dat je vanaf de Donau oever naar boven brengt.

In het Burchtpaleis zijn diverse musea gevestigd, waaronder het Historisch Museum van Boedapest en de National Gallery. De bouw van dit Koninklijk Slot begon in de 13e eeuw. Tijdens de Turkse overheersing werd het geheel verwoest, waarna het in de 19e eeuw weer werd herbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het wederom verwoest. In de jaren '50 werd het nogmaals herbouwd in de oude stijl. Aan de andere zijde van de heuvel ligt de Burchtwijk, met z'n smalle straatjes, kleurrijke huizen, het Vissersbastion en de Matthiaskerk.

Vissersbastion

Vanaf het Vissersbastion heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd in neoromaanse stijl. Het heeft nooit een beschermende functie gehad. Hier liep vroeger een stadsmuur, die werd verdedigd door het Vissersgilde, ook de vismarkt was vlakbij, vandaar: Vissersbastion.

Matthiaskerk

De Matthiaskerk was oorspronkelijk een parochiekerk voor de Duitse bevolking, waarna het vele malen verbouwd is. In de kerk, genoemd naar Koning Matthias, werden vele koningen van Hongarije gekroond. Ook Franz-Jozef en Sissi zijn hier als Keizer en Keizerin van de Oostenrijk-Hongaarse dubbelmonarchie gekroond. In de Loretokapel is de Zwarte Madonna te bewonderen, een Maria beeld dat door kaarsen is zwart geblakerd. Regelmatig vinden hier ook concerten plaats.

Széchenyi Lánchid (Kettingbrug)

Een van de kenmerkende bouwwerken in Boedapest is de Kettingbrug. Deze Széchenyi Lánchíd werd in 1849 in gebruik genomen en is de oudste brug over de Donau. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de brug verwoest door het zich terugtrekkende Duitse leger, maar werd spoedig weer herbouwd.


Pest - Donau oever

De Pest-zijde van Boedapest wordt gedomineerd door het Parlementsgebouw. Daar vlakbij ligt het monument 'Schoenen aan de Donau'. Ter nagedachtenis aan de Joden die hier in de winter van 1944 werden vermoord en in de Donau terecht kwamen. Om stil van te worden.


Elders in de stad staan ook monumenten, zoals die van de voormalig President van de USA, Ronald Reagan. Dat oud en nieuw goed samen kunnen gaan bewijst 'the Wale'. Dit nieuwe winkelcentrum combineert oude gebouwen, met hypermoderne architectuur. Van vroeger datum is de historische markthal. In deze hal bevinden zich op de begane grond vele voedselkramen en op de eerste verdieping diverse souvenirwinkeltjes en restaurants.

Parlement

Het enorme parlementsgebouw aan de Donau werd in 1904 in gebruik genomen. In het rijk gedecoreerde gebouw, met de 96 meter hoge koepel, worden rondleidingen gegeven, waarbij je een gedeelte van het gebouw en een van de twee vergaderzalen bezoekt. In de koepelzaal worden de kroon, scepter en koningsappel bewaard. 

St. Stefansbasiliek

De Szent István Basiliek is de grootste kerk van Boedapest en is genoemd naar de eerste Hongaarse koning. In de kerk wordt de rechterhand van de heilig verklaarde koning als reliek bewaard. De rijk met marmer bewerkte kerk heeft een 96 meter hoge koepel. Deze koepel is even hoog als de koepel van het Parlement en symboliseert zo de gelijkheid tussen Kerk en Staat. De koepel is te beklimmen via een trap van ruim 300 treden. Boven heb je een mooi uitzicht over de stad. 


Andrássy boulevard en het Heldenplein

De Andrássy Út is een statige boulevard, genoemd naar de eerste premier, die loopt vanaf de Basiliek tot het Heldenplein. Bij de milenniumviering in 1896 was de boulevard gereed. Onder de weg loopt Metrolijn 1. Na de Londense metro, de oudste metro van Europa. Je merkt dat ook aan de kleine stationnetjes en metrowagons. Aan de Boulevard liggen statige panden, zoals die van de Staatsopera. Ook aan beide zijden van het Helden- plein liggen grootse musea. Ten noorden daarvan ligt het Stadspark, met de Vajdahunyad burcht. Dit gebouwencomplex representeert de verschillende Hongaarse bouwstijlen.

Hongaarse Staatsopera

Erg mooi is de Hongaarse Staatsopera. Dit rijkelijk versierde gebouw lijkt op de Weense Opera. Het gebouw werd in 1884 geopend. Tijdens een rondleiding kun je kennis maken met de grote hal, de bijzalen en natuurlijk de grote zaal, waar de Opera's uitgevoerd worden. Deze 'Gouden Zaal', met prachtige beschilderingen is een lust voor het oog en je waant je in een andere tijd vol pracht en praal.

Széchenyi Thermaalbaden

Een heerlijke onderbreking tijdens je tocht door Boedapest is een bezoek aan een van de Badcomplexen in Boedapest. Het grootste is het Széchenyi bad, dat in het park nabij het Heldenplein ligt. Het Szécheny Fürdö is in 1881 geopend en biedt naast 3 buitenbaden, diverse binnenbaden en mogelijkheden tot massages enz. Je kunt kiezen uit alleen een locker of een eigen kleedkamer. Erg handig en voor de meerprijs hoef je het niet te laten. Het warme (bron)water zorgt ervoor dat je als herboren het prachtige complex weer verlaat.


Dohány Street Synagoge

De Synagoge in de Dohány Straat is de grootste synagoge van Europa en biedt plaats aan 3.000 mensen. Het werd gebouwd tussen 1854 en 1859. Naast de Grote Synagoge staat de Heldensynagoge uit 1931, die wordt gebruikt voor kleinere bijeenkomsten en is opgedragen aan de Joden die omkwamen tijdens WO I. Daartussen ligt een klein kerkhof. Op de binnenplaats erachter staat de Tree of Life. Een monument in de vorm van een treurwilg, ter nagedachtenis aan de 400.000 Hongaarse Joden die omkwamen tijdens WO II. Op de 'blaadjes' van de boom staan hun namen. In het naast gelegen Joods Museum kom je meer te weten over het Joodse Geloof en hun tradities.


Boedapest by night vanaf de Gellért Heuvel

Voor een spectaculair uitzicht over de stad, moet je tegen zonsondergang de Gellért Heuvel beklimmen. Vanaf de Citadel heb je een prachtig zicht op de fraai verlichte stad. Bovenop de heuvel staat het 14 meter hoge Vrijheidsbeeld. 

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like