Lissabon

2019Lissabon, de hoofdstad van Portugal is tot nu toe misschien iets minder bekend als citytrip dan Londen of Parijs, maar dat is volkomen ten onrechte. Deze gezellige stad biedt vele mooie historische gebouwen, cultuur en vriendelijke inwoners. Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, al moet je af en toe wel wat hoogtes overbruggen. Lissabon is op een aantal heuvels gebouwd, vandaar. Ook in de omgeving is het nodige te zien, zoals de kastelen en paleizen van Sintra.


Alfama

Alfama behoort tot het oudste gedeelte van de stad. Centraal op de tegen deze tegen een heuvel gebouwde wijk ligt het Castelo de São Jorge. Via een wirwar van straatjes bereik je de restanten van dit kasteel uit de Moorse tijd. Vanaf de Esplanade heb je een mooi uitzicht over de stad. Op weg naar boven kom je langs de Sé, de kathedraal van Lissabon. Door de stad rijden diverse oude trams, waaronder de beroemde lijn 28. Verwacht geen comfortabele rit, maar dompel je onder in nostalgie. Verder vind je hier het Panteão Nacional, met grafmonumenten voor Portugese helden als Vasco da Gama en de kerk van São Vicente de Fora. Alfama is echt een wijk om lekker doorheen te stuinen en te verdwalen.


Bairro Alto, Chiado en Baixa

Bij de grote aardbeving van 1755 is een groot deel van de stad verwoest. Dit is vooral in het laag gelegen Baixa goed te zien. De stad is weer opgebouwd volgens een strak stratenpatroon. Vanaf dit lage deel van de stad kun je met de Elevador de Santa Justa naar het hoger gelegen Chiado. Als je deze lift, een bouwwerk van een van de leerlingen van Gustav Eiffel, uitstapt loop je direct tegen een ander slachtoffer van de aardbeving aan. De Igreja do Carmo, deze kerk is nooit volledig herbouwd, maar de structuur van het gebouw is nog duidelijk te zien. Aan de Taag ligt het Praca do Comércio. Aan dit grote plein ligt ook de Arco de Rua Augusta. Vanaf deze triomfboog heb je ook weer een wijds uitzicht over de stad.


Cristo Rei

Voor het grootste uitzicht over de stad steek je met de boot vanaf Cais do Sodré de Taag over naar Cacihas. Een korte busrit brengt je bij het 28 meter hoge Christusbeeld, dat op een 82 meter hoge sokkel staat. Dit beeld werd in 1959 gewijd als dank voor de Portugese neutraliteit tijdens de WOII. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over Lissabon en omgeving.


Belém

Deze, vroeger zelfstandige, buitenwijk van Lissabon herbergt een aantal prachtige gebouwen. Het klooster Mosteiro dos Jerónimos is gebouwd in de 16e eeuw en is prachtig vormgegeven. Een ander voorbeeld van deze Manuelarchitectuur is de Torre de Belém. Deze Verdedigingstoren ligt in het water van de Taag. Even verder langs deze rivier ligt het Padrão dos Descobrimentos. Het monument ter ere van de 500ste sterfdag van Hendrik de zeevaarder bevat afbeeldingen van de vele (zee)helden van Portugal. Tot slot is een bezoek aan Belém niet compleet zonder een bezoek aan de bakkerij voor een paar heerlijke Pasteis de Belém.


Sintra

Even buiten Lissabon, prima te bereiken vanaf station Rossio, ligt Sintra. Dit was de zomerresidentie van de Portugese koningen. In Sitra liggen diverse paleizen en kastelen, waaronder het kleurrijke Palácio Nacional de Pena. Dit paleis ligt, evenals het 10e eeuwse Castelo dos Mouros in de heuvels rond Sintra. In het stadje zelf vind je o.a. het Palácio Nacional de Sintra. Al met al een leuk dagje uit buiten het centrum van Lissabon.

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like