Zuid-Korea

2023In april en mei 2023 ben ik 3 weken op reis geweest door Zuid-Korea. Ik bezocht daar interessante steden en prachtige natuurgebieden. Het is een compleet andere wereld, maar toch goed te bereizen. Met Intercity bussen en de KTX trein kun je het hele land zien, van Seoul naar Seoraksan en Busan en alles daar tussenin! Met het vliegtuig naar het mooie Jeju Island en weer terug. Met als meest bijzondere ervaring een bezoek aan de gedemilitariseerde zone (DMZ) op (en net over :-) ) de grens met Noord-Korea.
Seoul

Seoul betekend hoofdstad en is dat dan ook. Al sinds het einde van de 14e eeuw van Korea en na 1953 van Zuid-Korea. Er wonen zo'n 10 miljoen mensen. Reken je de voorsteden erbij loopt dat op naar 25 miljoen. In het centrum vind je naast moderne kantoorgebouwen ook historische gebouwen, zoals het Gyeongbokgung Paleis; het oudste paleis uit de Joseontijd. In de buurt liggen ook het presidentieel paleis, dat je kunt bezoeken, en een wijkje met traditionele (Hanok) huisjes; Bukchon Hanok Village.

 

Aan de andere zijde van de rivier ligt de zakenwijk Gangnam, bekend van de wereldwijde hit Gangnam Style, en ook de Lotte Sky Tower. Dit is het hoogste gebouw van Zuid-Korea en met 555 meter ook een van de hoogste gebouwen ter wereld.

War Memorial Museum

In het grote War Memorial Museum in Seoul kun je alles te weten komen over de oorlogen in Korea en met name de Korea oorlog van 1950 tot 1953. In diverse exposities kun je alles te weten komen over deze oorlog en de landen (waaronder Nederland) die het Zuiden geholpen hebben bij het heroveren van het land.


Suwon

Suwon is een voorstad van Seoul en met de bus vanuit het centrum in een uurtje te bereiken. Rond het oude centrum ligt een vrijwel geheel intacte stadsmuur: de vesting van Hwaseong. Ideaal voor een mooie wandeling van zo'n 6 km. De vesting met het Hwaseong Haenggung paleis werden aan het einde van de 18e eeuw gebouwd.


Sokcho en Seoraksan National Park

Op een kleine 3 uur rijden met de Intercity bus vanuit Seoul ligt Sokcho. Deze stad met een levendige vishandel is het ideale uitgangspunt voor een bezoek aan het Seoraksan National Park. In het park kun je prachtige wandelingen maken. Ik ben geklommen naar Ulsanbawi, een granieten klif en een wandeling van zo'n 4 km (enkele reis..). Hier heb je een prachtig uitzicht over het gebied.


Haeinsa Tempel

Vanuit Daegu kun je met de bus naar de Haeinsa Tempel. Deze tempel is prachtig gelegen in de bergen en herbergt de Tripitaka Koreana. Dit zijn 80.000 houten tabletten met Boeddhistische geschriften. In de 15e eeuw zijn er speciaal voor de opslag hiervan een aantal gebouwen aan de tempel toegevoegd. Het is mogelijk om een Tempel Stay  te doen en te overnachten.


Gyeongju

Gyeongju wordt wel het museum zonder muren genoemd, omdat er zoveel te zien is. Dit was vroeger de hoofdstad van de Silla dynastie. Naast de grafheuvels van de koningen vind je er de sterrenwacht Cheomseongdae uit de 8e eeuw. Daarnaast de Woljeong brug, de Donggung en Wolji vijver en buiten de stad de Bulguksa tempel. Meer dan genoeg voor een hele dag.


Busan

Busan is de tweede stad van Zuid-Korea. Deze havenstad ligt in het zuidoosten van het land. Leuk om te bezoeken is het Gamcheon Culture village, een wijk met kleurig geschilderde huisjes tegen een heuvel. In de buurt ligt ook Songdo beach. Op de Jagalchi vismarkt is het een drukte van belang, met de handel in vis. Elders in de stad ligt aan zee de Yonggungsa tempel.

UN Memorial cemetery

In Busan bevindt zich de UN memorial begraafplaats. Hier liggen 2.300 militairen begraven die onder VN vlag vochten in de Koreaanse oorlog. 122 van hen waren Nederlanders. Ter nagedachtenis aan de bijna 45.000 VN militairen die bij deze oorlog omgekomen zijn, zijn diverse monumenten opgericht. Een indrukwekkende plaats om te bezoeken.


Jeju island

Na een korte vlucht vanuit Busan bereik je Jeju Island. Een vulkanisch eiland ten zuiden van het vaste land van Zuid-Korea. Een bezoek waard is de Manjuggul Lava Tube, de Lava grotten in het westen van Jeju. De Ilchulbong krater was helaas vanwege slecht weer gesloten tijdens mijn bezoek. Je kunt ook klimmen naar krater van de Hallasan vulkaan, het hoogste punt in Zuid-Korea (1.950 meter). Ik heb het gehouden bij een wandeling over de Eoseungsangak trail. Ook hier heb je een prachtig uitzicht. In Seogwipo aan de kust in het zuiden bevinden zich vele mooie natuurschatten, zoals de Jusangjeoli klif en de Cheonjiyeon en Jeongbang watervallen.


Yeosu

Na aankomst vanuit Jeju op het vliegveld in Yeosu een kort bezoek gebracht aan deze stad. Hier werd in 2012 de Expo gehouden. Vanuit de kabelbaan had je een mooi uitzicht op de baai. Ook bevindt zich er het Hamel Museum. Dit museum verteld het verhaal van Hendrik Hamel. Een VOC medewerker uit Gorinchem, die schipbreuk leed voor de kust van Korea en jaren gevangen zat.


Jeonju

In Jeonju bevindt zich een grote Hanok wijk. Een historische wijk met originele oude huisjes. In veel van deze huisjes kun je overnachten, wat ik ook gedaan heb, compleet met slapen op een futon op de grond. Ook onder Koreanen is dit een populaire bestemming. Veel mensen huren traditionele kleding en maken dan (veeeel) foto's. Ook het populaire gerecht Bibimbap vindt zijn oorsprong in Jeonju.


DMZ en JSA tour

Vanuit Seoul worden excursies aangeboden naar de gedemilitariseerde zone (DMZ). Ik had de excursie geboekt inclusief een bezoek aan de Joint Security Area (JSA), waarbij je ook een bezoek brengt aan de militaire basis op de grens met Noord-Korea. De eerste stop is Imjingak park, waar we de bridge of Freedom, een uitzichtpunt en diverse monumenten bezochten. Daarna reden we door naar de third Infitration tunnel. Dit is 1 van de 4 ontdekte tunnels die door Noord-Korea gegraven zijn naar het Zuiden. Via een steile toegangstunnel kom je in de lage Noord-Koreaanse tunnel (helmheb je niet voor niets op :-) )en kun je doorlopen tot het punt waar een betonnen muur de tunnel afsluit. Ook bezoek je het Dora Observatory, waar je met de verrekijker een blik kunt werpen op Noord-Korea.

 

Na de lunch gingen we naar Camp Bonifas, waar we verwelkomd werden door een Amerikaanse militair. Na een bezoek aan een kleine expositie in het visitor center kregen we een korte briefing. Hierna gingen we met de militaire bus via een aantal checkpoints de DMZ in. Daarna wandelden we verder en zagen we o.a. het Noord koreaanse propaganda village. Tot slot wandelden we naar de barakken, die letterlijk op de grens van Noord en Zuid staan. In T2, een van de blauwe VN barakken, konden we de onderhandelingstafel zien die letterlijk op de grens staat. Eenmaal aan de andere kant van de tafel stonden we dus op Noord-koreaans grondgebied! Een aparte gewaarwording.

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like