Berlijn

2009Berlijn is de grootste stad van Duitsland en sinds 1990 weer de hoofdstad van het land. Bekende highlights zijn natuurlijk de Brandenburger Tor en de Reichtag, waar het parlement gevestigd is. Daarnaast het opmerkelijke Joods Museum en de overblijfselen van 'de muur'.


Reichstag en Brandenburger Tor

Na de hereniging van de beide Duitslanden is de Reichstag verbouwd tot zetel van de Bundestag, het Duitse parlement. De bekende architect Norman Foster voegde de bijzondere koepel toe aan het historische gebouw. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht op het parlement en op de stad Berlijn. Vlakbij de Reichstag ligt de Brandenburger Tor. Deze enig overgebleven stadspoort stond tijdens de tweedeling van Berlijn in niemandsland. Na 1989 werd het een symbool van de hereniging van het gedeelde Duitsland.

Joods museum en het Holocaust monument

Het Joods Museum belicht de geschiedenis van de Joden in Duitsland. Naast het oude Collegienhaus is door Daniel Liebeskind een nieuw gebouw ontworpen, wat een uiteengevallen Davidsster symboliseerd. Het gehele gebouw zit vol met symboliek. Zo kruisen onderin het gebouw twee assen elkaar. De as van de Holocaust eindigd in een kille betonnen toren met slechts een strookje licht. De as van de ballingschap eindigd in de tuin van de ballingschap. Elders in de stad bevindt zich het Holocaust monument. Dit monument voor de vermoorde Joden in Europa bestaat uit 2711 betonnen blokken. Daaronder bevindt zich een informatiecentrum. 

Berliner Dom

De grootste protestantse kathedraal van Duitsland werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. De Dom is gebouwd in de stijl van de Italiaanse hoogrenaissance en heeft onder meer een orgel met 7.200 pijpen. Vanaf de koepel heb je een mooi uitzicht over de stad.

En meer...

Andere bezienswaardigheden zijn o.a. Das Rote Radhaus, de overgebleven stukken van de Muur en Checkpoint Charlie, dat vroeger een controlepost was tussen Oost- en West-Berlijn. Op de Potzdammerplatz, ooit niemandsland, is een moderne kantoorwijk ontwikkeld. Aan de Kürfürstendamm staat de Gedächtnis- kirche. Naast de ruïne van een tijdens de WOII verwoestte kerk is in 1961 een moderne kerk gebouwd.

Schloss Charlottenburg

Het net buiten het centrum gelegen Slot Charlottenburg werd in de 17e eeuw gebouwd. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het vrijwel volledig verwoest en is daarna herbouwd. De tuinen zijn aangelegd naar het voorbeeld van de tuinen van Versailles.


Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like