Praag

2013Staré Mesto - Oude Stad

De oude stad aan de oostelijke zijde van de rivier herbergt talloze monumentale gebouwen. Hieronder een impressie van het Oude Stadsplein, de Karelsbrug en de Joodse Wijk.


Aan het oude stadsplein ligt het raadhuis met de beroemde astronomische uurwerk. Ieder uur komen 12 houten apostelen langs. Vanaf de klokkentoren heb je een mooi uitzicht over het plein en over Praag. Aan de andere zijde ligt de St. Nicolaaskerk (niet te verwarren met de kerk met dezelfde naam, die aan de overzijde in Malá Strana gebouwd is). Hier wordt ook dagelijks een klein concert gegeven. De Tynkerk torent boven de sierlijke huizen van het plein uit. Om de hoek liggen de Kruittoren en het Art Nouveau gemeentehuis.

Josefov - Joodse Wijk

De moeilijke positie van de Joden in Praag is het beste te zien op de Oude Joodse begraafplaats. Toen de begraafplaats vol was moest er steeds weer een laag bovenop komen. Naar verluid zijn hier wel 200.000 graven. In de Klausensynagoge kom je meer te weten over de Joden in Praag. Verder in de Joodse wijk liggen de Oud-Nieuwsynagoge en het Joodse raadhuis en de Maiselsynagoge en Spaanse Synagoge.

Karlův most - Karelsbrug

De Karlûv most of Karelsbrug is al meer dan 600 jaar oud. Op de brug staan religieuze taferelen. Tevens is het altijd een gezellige drukte met kunstenaars en schilders, die op de brug hun waar proberen te slijten.


Praagse Burcht

De Praagse Burcht met de St. Vituskathedraal torent hoog uit boven Praag. Deze grootse burcht dateert uit de 9e eeuw en kreeg in de 16e eeuw zijn huidige vorm. Het is de officiële woonplaats van de Tsjechische president.


Vanaf het plein passeer je eerst de paleiswacht, die 's middags ceremonieel wordt afgelost. De St. Vitus kathedraal heeft een prominente plaats op de burcht. De bouw begon in 1344 en pas in 1929 was hij gereed. Daarnaast bevind zich op de burcht ook het St. Joris (of St. George) klooster en basiliek, het oude Koninklijke paleis met de parlementszaal en het zgn. Gouden Straatje. Dit is een straatje met oude kleine huisjes, die tegen de burchtmuur zijn gebouwd en waar vroeger Goudsmeden woonden.

Loreto

Het Loreto is een 17e eeuws pelgrimsoord gebouwd in de Barokke stijl. Het pronkstuk is de Santa Casa, een replica van het Italiaanse origineel uit Loreto. Hierop zijn taferelen uitgebeeld van het leven van de Heilige Maagd en binnen staat het beeld van Maria van Loreto, dat wonderen verrichte. De Maria geboortekerk bevat Altaren met de stoffelijke resten van de Spaanse heiligen Felicissimus en Marcia. In de Schatkamer is ondermeer een zilveren monstrans te zien die bezet is met 6222 diamanten.

Malá Strana - Kleine zijde

Dit gedeelte van de stad ligt aan de westoever van Praag. Bekende plaatsen zijn het Kampa eiland en de Petrinheuvel. Vanaf de Petrin uitkijktoren (een miniatuur Eiffeltoren) heb je een mooi uitzicht over Praag. De fraai bewerkte Barokke St. Nicolaaskerk is een ander herkenningspunt. Het nog altijd in gebruik zijnde Strahov klooster uit 1140 is een bezoek waard voor onder meer de prachtige bibliotheek

Welkom bij Bazz'Travelpics


Hey !

 

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Hier zie je de combinatie van mijn grote passies reizen en fotograferen. 

 

Reizen, genieten van de schoonheid van deze wereld en andere culturen ontdekken vind ik het mooiste wat er is. Ik heb al heel wat landen mogen bezoeken en op deze pagina's kun je hiervan meegenieten.

 

Wie weet word jij ook enthousiast !

 

Bas


Follow/Contact/Like